Asociația de Fotbal din Scoția dorește să introducă o nouă regulă prin care copiii, până la vârsta de 12 ani, să nu mai aibă voie să lovească mingea cu capul la antrenamente.
SFA a finalizat un plan prin care vrea să interzică copiilor, cu vârsta mai mică de 12 ani, să lovească mingea cu capul la antrenamente. BBC susține că această regulă ar putea fi introdusă în următoarele săptămâni.
Această regulă nu este una nouă. SUA a început să aplice astfel de restricții încă din 2015, însă Scoția ar putea fi prima țară europeană care introduce o astfel de reglementare.
Un studiu realizat de Universitatea din Glasgow, în luna octombrie, a relevat faptul că foștii fotbaliști sunt de trei ori și jumătate mai predispuși să sufere de demență și alte boli neurologice grave.
Cu toate acestea, nu a fost dovedit faptul că nivelul mai ridicat de dezvoltare a bolilor creierului, la foștii fotbaliști, ar fi cauzat de loviturile repetate cu capul ale mingii sau a factorilor genetici.
Jeff Astle a fost un fotbalist care a evoluat pe postul de atacant la West Bromwich. Acesta a decedat în 2002, la vârsta de 59 de ani, din cauza unei „boli industriale”, după cum a declarat un medic legist, aceasta fiind cauzată, parțial, de loviturile dure suferite, de-alungul carierei, la nivelul capului.
Fiica regretatului fotbalist susține intenția SFA-ului, aceasta sperând ca noua regulă să se transmită și în alte țări.
„Este un pas foarte important pentru reducerea problemelor psihice dezvoltate de copii. Demența tatălui meu a început la un moment dat, iar convingerea mea este că această afecțiune a fost cauzată de loviturile mingii cu capul, pe care acesta le făcea în copilărie.”, a declarat fiica fostului fotbalist.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER